Potentiële Unicorn of verkleed keffertje?

De digitale wereld is een feit. Dat valt inmiddels door niemand meer te ontkennen. De ontwikkeling van techniek en technologieën neemt exponentieel toe. Net als veelbelovende start- en scale-ups met een (zelfverklaard?) hemelbestormende Saas- of andere digitale oplossing.
Als investeerder, fondsbeheerder of Private Equity-partij wil je uiteraard graag aan de wieg staan van de eerstvolgende tech-unicorn. Focus op interessante ondernemingen met een digitale, vaak op software gebaseerd business- en verdienmodel is dan ook niet meer dan logisch.

Tijdens Due Diligence onvoldoende aandacht voor IT-componenten

Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Of anders gezegd; de potentiële Unicorn van een natuurlijk mooi uitgedost, maar onschuldig keffertje? In onze dagelijks praktijk zien we tijdens Due diligence-processen geregeld onvoldoende of geheel ontbrekende aandacht voor de IT-componenten. Zelfs in die gevallen waar het product of dienst een volledige op digitale techniek gebaseerde (software)oplossing betreft.

Opmerkelijk, gezien het belang van de kwaliteit van de techniek, de (software) ontwikkelorganisatie en niet te vergeten de medewerkers voor het behalen van de organisatiedoelen. Namelijk: bij een digitale propositie is de kwaliteit van de IT het fundament onder het huidige en vooral het toekomstige succes. Is de propositie in combinatie met de gekozen techniek echt schaalbaar? In hoeverre is er sprake van verborgen investeringsachterstand? Heeft de onderneming grip op de (eigen) softwareontwikkeling?

Een gedegen IT of Tech DD is daarom een must. Net als de andere onderdelen van een zorgvuldig DD-proces. Dit geldt niet alleen voor ondernemingen met een zuiver digitale propositie, maar ook voor ondernemingen waarbij de IT missiekritisch is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een webwinkel of een door software aangestuurd productieproces. En dat is vaker dan je zou vermoeden. Ook voor deze bedrijven geldt: zonder digitale strategie ben je op de langere termijn niet levensvatbaar.

Maar waar moet je nu concreet op letten?

Hieronder worden drie veel voorkomende misvattingen uitgelicht.

1. Een gestaag groeiend bedrijfsresultaat betekent robuuste software
Als investeerder of kopende partij zie je graag een gestaag groeiende EBITDA, of simpel gezegd: een groeiend bedrijfsresultaat. Namelijk: zo laat de onderneming een effectieve groeistrategie en juiste executie daarvan zien. Echter, het uitstellen of zelfs achterwege laten van uitgaven voor het up-to-date houden van de gebruikte IT/techniek heeft ook een positief effect op het bedrijfsresultaat. En laat nou precies het uitstellen van de juiste structurele uitgaven funest zijn voor het toekomstbestendig houden van missiekritische IT. Zo ontstaat een niet eenvoudig zichtbaar te maken verborgen ‘technische schuld’. Het vakkundig vaststellen van de aard en omvang van deze technische schuld of in jargon ‘technical debt’ is daarom essentieel.

2. Een snelgroeiende clientbase betekent schaalbaarheid
Een tweede veelvoorkomende aanname is dat een snelgroeiend klantenbestand en groeiend gebruik schaalbaarheid van de oplossing en de onderneming garandeert. Niets is minder waar gaat misschien te ver, maar een zekerheid voor schaalbaarheid is het allerminst. Gekozen (programmeer)technieken achter de softwareoplossingen kunnen al aan hun limiet zitten of niet meer worden ondersteund. Of door de gekozen inrichting betekent verdubbeling van het aantal gebruikers ook verdubbeling van de hardware-, software- en/of (ingekochte) cloud-componenten.
Hoewel misschien geen showstopper voor het doen van de investering is het wel zaak deze gevolgen vooraf onderzocht en boven tafel te krijgen.

3. Een goed werkend product betekent grip op softwareontwikkeling
‘De oplossing werkt goed dus de onderneming heeft haar ontwikkelproces vast wel op orde’. Dit is een derde opvallende misvatting. De carrosserie kan aan de buitenkant nog zo glimmen, onder de motorkap kan de motor al oververhit zijn. Een robuuste, goed ingerichte ontwikkelstraat met checks en balances, traceerbaarheid en een persoonsonafhankelijk ontwikkelproces is van levensbelang. Van levensbelang voor behoud van kwaliteit bij snelle groei, beoogde schaalbaarheid en onvermijdelijke strategische verschuivingen.

Je begrijpt, dit is slechts een greep uit de onderwerpen die aandacht vragen bij een IT DD. Mocht je meer willen weten over hoe je met vertrouwen kunt investeren in de digitale wereld, dan maken wij graag vrijblijvend kennis.

Contactformulier

Wij komen graag met u in contact.

Als u hiernaast het contactformulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook direct bellen. Ons telefoonnummer vindt u bovenaan de pagina.